VOĆNE SADNICE VIŠNJE

Voćne sadnice VIŠNJE uglavnom rastu kao grmoliko stablo a najbolje uspevaju na obroncima i blagim padinama koje su okrenute ka jugu, jugoistoku ili istoku.

Višnja zimi, kada miruje, može da podnese i temperaturu od -35 stepeni. Ali, kada krene sa vegetacijom, postaje osetljiva na hladnoću.

Deblo višnje može da “nazebe” zbog velikih oscilacija u temperaturi što se karakteriše pucanje kore. Višnja je najosetljivija 3 do 4 nedelje pre cvetanja i tokom cvetanja kada će pretrpeti oštećenja na temperaturama nižim od -2,2 °C. Inače, s druge strane, višnja je dosta otporna na visoke temperature, i neće joj smetati čak ni kada su temperature veće od 30 stepeni.

Višnji najviše odgovaraju propusna, topla i duboka zemljišta (peskovita, ilovasta i ilovasto glinasta). Drenaža je obavezna ako je zemljište teže, jer takav tip tla nikako ne prija višnjama.

 

Voćne sadnice VIŠNJA – ŠUMADINKA:

Voćne sadnice - visnja sumadinkaOpis:
Voćne sadnice višnje Šumadinka su domaćeg porekla. Ima najkrupnije plodove medju višnjama. Plod je zatupasto srcast, pokožica crvene do tamno crvene boje, meso polučvrsto, sočno ukusno, sok obojen.

Vreme zrenja: Prva polovina VIII

Podloga: Divlja trešnja, Magriva


Voćne sadnice VIŠNJA – OBLAČINSKA:

Voćne sadnice - visnja oblacinskaOpis:
Poreklo Voćne sadnice višnje Oblačinska je nepoznato. Slabo do srednje je bujna. Dobro podnosi različite terene. Samooplodna je, srednje ranog cvetanja, u trećoj godini posle sadnje prorodi, a rađa vrlo dobro. Najrasprostranjenija je u Srbiji.

Vreme zrenja: Kraj VI

Podloga: Izdanak Oblačinske višnje


Sadnice VIŠNJE – KELERIS:

Nema slikeOpis:
Voćne sadnice višnje Keleris je Danska sorta.

Plod je srednje krupnoće (4-5 g).Meso ploda je kiselo i prijatne arome.

Stablo je male bujnosti, uspravne krunesa dosta sitnih oborenih grana. Cveta kasno. Samooplodna je i odlične rodnosti.

Pogodna je za stonu potrošnju, zamrzavanje i razne vidove prerade.

Vreme zrenja: Početak VII

Podloga: