SADNICE MALINE

Sadnice Maline su veoma rasprostranjene u Srbiji i najbolje uspevaju u jesenjem delu sadnje. Za sadnicu maline najpovoljnija su plodna, rastresita, humusna zemljista sa umerenom vlagom. Maline zahtevaju odredjenu nadmorsku visinu za uspesno gajenje i bogat urod. Malina počinje da rađa odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Sadnice voća u zavisnosti od uslova gajenja, nege, osetljivosti sorte itd. ne žive dosta dugo i zato su dosta rasprostranjene.

Sadnice Maline, sade se u redovima koji su proizvoljne dužine (najčešće oko 30 – 60 cm), ali je najbolje da sam razmak između pojedinačnih sadnica (razmak sadnje), bude oko 50 cm, dok je širina redova između 250 – 300 cm, kako bi se maline mogle nesmetano obrađivati pomoću mehanizacije, i kako bi se omogućio njihov pravilan i nesmetan razvoj.

Za malinu je neophodno obezbediti potporu u vidu drvenog kolja i žice, te se one ili “povezuju” i podvezuju, već nakon prve godine od formiranja zasada.
Veoma važan faktor kod uzgoja ove voćke, jeste to da podzemne vode ne smeju biti previše „površne“, odnosno ne smeju dostizati površinu tla veću od 90 – 100 cm, jer koren sadnica ima žile koje se razvijaju u dužinu od oko 20 – 40 cm, dok se sam korenski sistem i razvija i zasađuje na dubini od oko jednog metra

 

MALINA - VILAMET:

Sadnice Maline VilametSadnice Maline Vilamet (Wilamette), koja daje plodove već prve godine nakon sadnje, dok pun prihod ostvaruje u drugoj ili trećoj godini od zasađivanja.

Vilamet je sorta koja je i dalje najpopularnija u našim krajevima,

Malina Vilamet je sorta maline koja sazreva srednje rano, do polovine Juna, a završava polovinom Jula. Plod je srednje krupan do krupan mase oko 4g., zaobljeno- kupastog oblika. Bere se lako i dobro podnosi transport. Plodovi su pogodni za sve vidove upotrebe, pogodni su za duboko smrzavanje. Veoma rodna sorta, postiže prinose od 20-30 tona/ha.


Sadnice MALINE - TULAMIN:

Sadnice Maline TulaminSadnice Maline Tulamin - Samooplodna je sorta. Plodovi su krupni, čvrsti, jarko roze, boje odličnog kvaliteta, aromatičnog ukusa. Pogodni su za svežu konzumaciju, zamrzavanje, prerađivanje u džemove, likere i pravljenje ukusnih poslastica. Plodovi maline Tulamin sazrevaju u julu i avgustu. Obilno rađa pa je pogodna za plantažno gajenje s tim što se ne može obaviti jednokratna mehanizovana berba zbog dugog perioda sazrevanja.

Dobro će uspevati na plodnom zemljištu, poželjno je prihranjivanje pre početka vegetacije.

Selekcionisana je tako da bude otporna na biljne vaši.


Sadnice KRUŠKE - MIKER:

Sadnice Maline MikerSadnice Maline Miker - Poznata je kao dvogodišnja biljka, koja raste jedne godine, a plodove daje naredne. Svrstava se u letnje sorte, i to izrazito produktivne. Cveta od aprila do juna, dok berba počinje krajem juna i traje tokom jula meseca. Miker je bujna, samooplodna, slatka, crvena sorta, prikladna za plantažni uzgoj.

Plodovi su srednje, ujednačene veličine, čvrsti i kompaktni, lako se odvajaju i pogodni su za mašinsko branje i transport, a s obzirom da dobro podnose mehaničku berbu, nema gubitaka u kvalitetu.


Sadnice MALINE- POLKA:

Sadnice Maline PolkaSadnice Maline Polka je veoma prinosna sorta maline, krupnih plodova odličnog ukusa,
koji su veoma dugog veka trajanja u svežem stanju.

Sezona branja: Polka pristiže na branje u nižim predelima zapadne Srbije oko 15. jula, a u višim oko 25. jula. Ubiranje plodova traje duže u odnosu na druge sorte, i to do kasne jeseni, odnosno, do prvih mrazeva.

Kvalitet ploda: Polka ima krupne plodove prosečne težine 6 gr, kompaktnog oblika, sjajne tamno-crvene boje i odličnih skladišnih osobina u svežem stanju kao i za zamrzavanje. Ukus ploda je prijatan i kao takav je pogodan za prodaju u svežem stanju na domadem tržištu, dok za evropsko tržište nije preporučljiva. Polka ima odličnu tolerantnost na bolesti.


Sadnice MALINE - POLANA:

Sadnice Maline PolanaSadnice Maline sorte Polana su sorta malina poreklom iz Poljske. Tabilna je i gaji se bez vezivanja u špalir. Ima veoma dobar prinos, kada prorodi erađa stalno i obilno. Zri krajem jula meseca i nastavlja sve do kasne jeseni. Jako je otporna na sve bolesti i ne traži gotovo nikakvu posebnu negu.

Sazreva krajem jula meseca pa do kasne jeseni.

 

Pogledajte ostale Voćne Sadnice ili Lozne Kalemove
koje nudi Rasadnik Voće Kalem Gajić!