SADNICE ORAHA

Sadnice oraha predstavljaju jednu od najrasprostranjenijih vrsta voća.

Orah predstavlja drvo visoko između 10 i 40m, sa šiljastim listovima dugim 20 do 30cm.
U Evropi, orah se najviše gaji u Francuskoj, Italiji i Grčkoj. U Srbiji se gaji u svim delovima zemlje. Najviše se gaji u dolinama reka.

Plodovi svih vrsta oraha su jestivi.

Značaj gajenja oraha

Značaj gajenja oraha je pre svega zbog jezgra. Jezgro oraha spada među najvažnije ugalj-proteinske proizvode. Sadrži oko 57-60% masti i 15-18% belančevina. Energetska vrednost jezgra iznosi oko 2500 kJ. Orah sadrži i vitamine A, B, C i E. Orasi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuvani. Takođe su izvrstan izvor masnih kiselina omega-3, te su se pokazali izvrsni pri snižavanju holesterola.
Značaj oraha se ogleda i u velikoj tehničkoj vrednosti drveta, industrijskoj upotrebi orahovog ulja, raznovrsnosti upotrebe kore i lišcća (za boje tkanine i drugo ...), mogućnosti lakog transporta i čuvanja plodova.

Klima za gajenje sadnice oraha

Orah uspeva u povoljnim klimatskim uslovima, bez jakih zimskih mrazeva, na dubokim i rastresitnim zemljištima sa sa dovoljno kreča, zatim na aluvijalnim, ilovačasto-peskovitim i skeletnim zemljištima. Neka se razvijaju i na kamenim zemljištima. U Srbiji najčešće se gaji u rečnim dolinama. Orah najčešće uspeva tamo gde raste hrast. Najviše mu odgovaraju umereno topla područja. Za sve životne funkcije orahaa potrebno je dosta toplote i velika količina vode.

Zemljište

Uspava na zemljuštima različitih fizičkih i hemijskih osobina uz uslov da nisu previše plitka, teška i nepropustljiva. Značajne su dve osobine zemlja: 1) da ima povoljan režim vlaženja 2) da zemlja bude dovoljno rastresita. Istraživanja u Kaliforniji su pokazala da se orah uspešno gaji i na kiselom, neutralnom i slabo alkalnom zemljištu čija je pH vrednost 5,5-8,0.

Ocena kvaliteta ploda oraha

Težina jezgra po jednom plodu - Predstavlja važan znak za ocenivanje vrednosti oraha. Težina jezgra za komercijalni orah kreće se od 5 do 8 grama.

Boja jezgra - Važna karakteristika u određivanju prodajne vrednosti oraha. Preimućstvo se daje svetlijim bojama. Boja jezgra može biti sortna odlika ili pak odraz loše berbe, prerade i čuvanja.

Boja ljuske - Svetla ili tamna, obojenost plodova zavisi od manipulisanja i nekih drugih mera, kao i od zaštite koja je sprovedena protiv insekata i bolesti. Oštećenja izazvana insektima i bolestima, izlaganje kiši ili ostavljanje plodova da leže na zemlji loše utiče na boju ljuske.

Opširnije na wikipediji.

Sadnice ORAHA - DOMAĆI SEJANAC:

Voćne sadnice ORAH - DOMAĆI SEJANACOpis:
Sadnice Oraha sorte Domaći sejanac su domaćeg porekla.

Domaći sejanac, daje solidan prinos. Plod je srednje krupan, meke je ljuske i svetlog jezgra.

Vreme zrenja: Početak IX

Podloga: Sopstveni koren


Sadnice ORAHA - ŠAMPION:

Voćne sadnice ORAH - ŠAMPIONOpis:
Sadnice oraha Šampion je domaćeg porekla.

Orah Šampion je bujna i vrlo rodna sorta. Otporan je na bolesti.

Masa ploda je oko 14 grama, jezgro je svetle boje i sadrži 67% ulja. Popunjenost jezgra je oko 58 %.

Sazreva vrlo rano. Odlična, srednje bujna i rodna sorta. Može se gajiti na svim područjima pogodnim za voće.

Vreme zrenja: Početak IX

Podloga: Sopstveni koren


SADNICE ORAHA - GAJZENHAJM:

Voćne sadnice ORAH - GAJZENHAJMSadnice oraha Gajzenhajm su poreklom iz Nemačke.

Drvo je srednje bujno i rodno. Kasno ulazi u period vegetacije i rano je završava, pa je mrazevi ne ugrožavaju. Delom obrazuje apomiktične plodove.  Ljuska je vrlo glatka, svetla, lepog izgleda. Jezgro je dobrog ukusa, žućkaste boje.
Plod je srednje krupan do krupan, prosečne mase oko 13 grama. Loptasto jajastog je oblika, svetle i lako lomljive ljuske. Randman jezgre je oko 48%.

Vreme zrenja: Početak X

Podloga: Sopstveni koren


ORAH - RASNA:

Nema slikeSadnice Oraha Rasna su selekcija Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, odabrana iz spontane populacije oraha.

Stablo je manje bujno i rodno. Prorodi vrlo rano, još kao sadnica u rasadniku. U vegetaciju ulazi srednje pozno.
Plod je srednje krupan, prosečne mase oko 12 grama. Okruglasto kupastog je oblika. Ljuska ploda je meka i lako lomljiva. Randman jezgre je oko 50%.
Sadnice oraha Rasna su pogodne za gajenje u kontinentalnim (nevinogradarskim) zonama.

Vreme zrenja: Polovina X

Podloga:


SADNICE ORAHA - BUGARSKI ŠEJNOVO:

Voćne sadnice oraha ŠejnovoSadnice oraha Bugarski Šejnovo su poreklom iz Bugarske, kako mu i ime kaže.

Šejnovo je jedna od najboljih sorti oraha. Kasno započinje vegetaciju, pa je otporna na mrazeve.

Srednje je bujna i veoma rodna sorta. Obilno i redovno rađa. U period vegetacije ulazi nešto ranije nego što bi to bilo poželjno. Plod - Srednje je krupan, mase oko 12 grama. Jajastog je oblika, tanke i lako lomljive ljuske. Randman jezgre je veliki, oko 53% od mase ploda. Jezgro je kvalitetno, ali zbog tamnije boje nije privlačan.

Vreme zrenja: Početak, prva polovina IX

Podloga: Sopstveni koren

... opširnije


SADNICE ORAHA - ČENDLER:

orah cendlerSadnice oraha Čendler je sorta oraha nastala u Americi.

Čendler je kako najprodavanija tako i najplodnija sorta oraha. Poslednjih godina se pokazala kao najekonomičnija sorta za nove voćnjake zbog svoje produktivnosti i odličnog kvaliteta jezgra. Čendler proizvodi velika jezgra veoma svetle boje. Boja jezgra je važna karakteristika u određivanju prodajne cene oraha. Orasi koji imaju svetliju boju jezgra su na višoj ceni. Jezgra se lako uklanjaju iz tanke i glatke ljuske. Imaju dobar ukus, mogu se konzumirati sveži kao i sušeni, sadržaj ulja je minimum 50% a proteina 20%.

Čendler je samooprašavajuća sorta oraha, može da daje plodove bez oprašivača, ali može dati veće prinose kada se koristi sa njim. Franket ( Franquette ) sorta se koristi kao oprašivač sa Čendler stablima.

Vreme zrenja: Sredina IX

Podloga: Domaći sejanac

Sadnice Oraha - Neke činjenice o orasima:

- Sadnice oraha rastu u drvo koje može da dostigne visinu od 12 do 20 metara i razvije krošnju iste veličine

- Kora oraha je glatka i zelenkasto-smeđa kada je drvo mlado. Postaje sivo i pokriveno pukotinama kada stablo postane staro.

- Orah ima lišće koje se sastoji od 5 do 9 naizmenično uređenih pera.

- Drvo oraha ima jako i dubok koren. On proizvodi hemikalije (nazvane juglones) koje sprečavaju rast drugih biljaka u neposrednoj blizini drveta.

- Orahovo stablo proizvodi voće u ljusci prekriveno zelenom opnom.

- Oreh je poznat kao "karion" na grčkom jeziku, što znači "glava". Ime proizlazi iz činjenice da ljuska oraha izgleda kao lobanja koja štiti moždane kernele ispod nje.

- Zahvaljujući visokoj količini ulja u jezgru, orah postaje užegao nakon izlaganja atmosferskom kiseoniku. Smeđa školjka odlaže ovaj efekat i drži seme sveže i ukusno.

... Pročitaj ceo tekst