zasto-kreciti-vocke

Zašto krečiti voćke i kako napraviti pravu smešu?

Kako navodi stručnjak za voćarstvo Živomir Nikolić iz PSSS Kruševac, krečno mleko se dobija mešanjem pet kilograma negašenog kreča sa vodom, dok se ne dobije željena gustina.

Krečenje debla i ramenih grana je stara i jeftina mera borbe protiv mrazeva. Ova mera se prvenstveno preporučuje kod koštičavih voćnih vrsti koje brzo reaguju na temperaturne promene u toku zime. Okrečena stabla se sporije zagrevaju, jer bela boja odbija sunčeve zrake, čime se smanjuje zagrevanje kore voćaka, a samim tim i usporava kretanje vegetacije za nekoliko dana, objašnavja stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Kruševac Živomir Nikolić.

Nagla promena temperature u toku dana i noći kada je kambijum počeo aktivnost dovodi do pucanja kore, uglavnom sa južne i jugozapadne strane gde su temperaturne promene najveće.

Kako smo ranije pisali, "sokovi" koji krenu kroz voćku, zbog naglog zahlađenja, mogu izazvati smrzavanje, koje dovodi do pucanja sprovodnih snopića, kapilara i kore, odnosno do pojave mrazopuca.

"Upravo ta mesta mogu biti u rano proleće idealna staništa za razvoj gljivičnih i bakterioloških infekcija. Krečenjem stabla pomeramo kretanje voća u proleće, pa izbegavamo štete na stablu i pupoljcima usled pojave ranih prolećnih mrazeva i naglih temperaturnih kolebanja. Ukoliko dođe do spiranja kreča, treba ponoviti krečenje krajem zime", napomenula je Lidija Vulović, stručnjak za zaštitu bilja PSSS Kragujevac, ranije u intervjuu za Agroklub.

Krečenjem se biljka štiti i od patogena

Dakle, krečenjem stabla uništavaju se i neki patogeni. Krečenje je najbolje obaviti posle tretiranja voćaka sredstvima na bazi bakra (plavo prskanje) - krajem novembra ili početkom decembra, a najkasnije sredinom januara i to po suvom vremenu i kada je temperatura vazduha nula stepeni.

Krečenje debla ima bitnu ulogu i na visokim temperaturama jer smanjuje mogučnost pojave ožegotina na kori stabla izazvanim dejstvom sunčevih zraka.

Kako pripremiti krečno mleko?

Kako navodi Nikolić, krečno mleko se dobija mešanjem pet kilograma negašenog kreča sa vodom, dok se ne dobije željena gustina. Ovom rastvoru se dodaje 500 gr kuhinjske soli i 250 gr sumpora u prahu radi boljeg lepljenja krečnog mleka za koru voćaka.

Ovako pripremljen rastvor treba da odstoji nekoliko dana. Sa ovim krečnim mlekom se premazuju debla i deo ramenih grana u dužini od 20-30cm.

Izvor: Živomir Nikolić iz PSSS Kruševac

Lozni Kalemovi ili Voćne Sadnice u našem Rasadniku!
Naručite ih još danas!


Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustručavajte se, kontaktirajte nas, uvek smo tu za Vas i rado ćemo Vam odgovoriti!

RASADNIK VOĆE KALEM GAJIĆ
Adresa: Ljubava, 37254 Konjuh, Srbija
Mobilni: (+381) 063 81 27 963
Mobilni: (+381) 065 87 55 866
Fiksni: (+381) 037 38 75 586
Email: vocnesadnicegajic(at)gmail.com