Jesenja sadnja voca

JESENJA SADNJA VOĆNIH SADNICA

Sadnja voćnih sadnicaSadnja voćnih sadnica se obavlja u proleće ili u jesen.

Jesenja sadnja je mnogo bolja od prolećne. Zašto?

Sadnjom u jesen se izbegavaju mnogi radovi koji se moraju izvesti da bi se sadnice sačuvale u zdravstveno ispravnom stanju do proleća.

Ako se sadnja obavi u jesen, skraćuje se manipulacija izvađenim sadnicama, od vađenja do sadnje, izbegava trapljenje i čuvanje do proleća, nema štete u trapu od štetnih glodara, izbegava se sušenje korena, smanjuju troškovi manipulacije.

Mali broj proizvođača pravilno postupa sa sadnicama od vađenja do sadnje, tako da se dešava da se zdrava i ispravna sadnica, često, upropasti, a najosetljivije je jagodičasto voće.

Ako se sadnice pravilno ne pripreme za transport, može doći do njihovog isušivanja i obavezno je da se posle dužeg transporta sadnice navlaže vodom, bilo da se sadnice sade ili trape. Sadnice se ne smeju ostavljati van trapa na vetru, mrazu ili suncu jer ce se na taj način upropastiti i najkvalitetnija i najzdravija sadnica. Takvim sadnim materijalom se ne preporucčje podizanje zasada, jer će prijem biti loš, pa ćemo morati raditi dosađivanje.

Jesenjom sadnjom se ovi problemi izbegavaju pa je procenat prijema veoma visok i uglavnom nije potrebno zalivati posađene biljke, sem ove koja je ekstremno suva godina, jer dobiju dovoljno vode tokom zimskog perioda.
Voćne sadnice posadene u jesen se tokom zimskih meseci ‘uhvate’ za zemljište i koren sa prvim lepim danima u proleće, šalje hranu u nadzemni deo biljke i biljka bolje i brže napreduje.

Prolećnom sadnjom se sadnice mnogo iscrpljuju, jer koren u trapu koristi dosta rezervne hrane iz debla za zarašcivanje rana koje su nastale vađenjem iz rastila i obnavljanje žilica korena koji je neminovno pokidan prilikom vađenja. Takođe, prilikom vađenja sadnica iz trapa, sadnice dolaze u kontakt sa prolećnim suncem i može doći do isušivanja korena. Posle prolećne sadnje, koren sadnice mora prvo da stvori tanke žilice – sisaljke i da se učvrsti za zemlju, pa je momenat kretanja dosta kasniji nego kod jesenje sadnje.

Iz svega gore pomenutog se vidi da je jesenja sadnja daleko bolja i isplativija.
Savetujemo proizvđače voća, da uvek kad je to moguće i kad vremenski uslovi dozvoljavaju, svoje nove zasade podižu u jesen, i da ako je godina suva kao ova, zaliju svaku posađenu sadnicu sa bar 10 l. vode.
Sadnja voća u jesen se može izvoditi sve dok se temperatura vazduha ne spusti ispod nule i zemljište zamrzne.

Izvor: PSSS Valjevo
Autor: – Dragoljub Dragojlović, dipl. ing.

PRAVO JE VREME DA NABAVITE SVOJU VOĆNU SADNICU!!!