Sadnice Dunje Leskovačka

Voćne sadnice Dunje Leskovačka

Sadnice Dunje LeskovačkaSadnice dunje Leskovačka su domaćeg porekla. Spadaju u jednu od najrasprostranjenijih sorti u Srbiji i bližoj okolini. Smatra se najkvalitetnijom i najukusnijom sortom dunje. Pogodna je za dugo čuvanje.

Stablo leskovačke dunje u početnom periodu rasta je bujno, ali čim prorodi bujnost se smanjuje i mogla bi se označiti kao srednja. Kasno cveta i rađa redovno.

Kruna je široka, okrugla i sa oborenim granama koje pod teretom roda padaju do zemlje.

Sadnice dunje Leskovačka su prilično otporne prema bolestima i štetočinama.

Oblik ploda je jabučast, okrugao, ravan ili rebrast, krupan do vrlo krupan(pojedini plodovi mogu dostići težinu i do 1 kg).

Plodovi su krupni, loptasto jabučastog oblika, mirišljavi, limunžute boje, izuzetnog mirisa. Meso je čvrsto, sočno, slatkokiselog ukusa.

Pokožica ploda u punoj zrelosti sadnice dunje Leskovačka je limunasto žuta, glatka, meso ploda je sitnozrno, kiseloslatko, sočno, fine arome.

Delimično je samooplodna sorta sadnica dunje. Rodna je sorta uz obavezno mešanje oprašivača Vranjske Dunje do 10%.
Smatra se najkvalitetnijom i najukusnijom sortom dunje.

Ova sorta dunje je vrlo pogodna i dosta se koristi u prerađivačkoj industriji. Plodovi se koriste za industrijsku preradu, alkoholna pića i ishranu.

Kao nedostaci sadnica dunje leskovačka pominju se lako opadanje na vetru, sitni plodovi na lošijim zemljištima i u lošijim godinama itd.

Vreme zrenja: Sadnice dunje Leskovačka sazrevaju početkom X meseca

Podloga: Dunja MA