Prolecna sadnja sadnica voca

Sadnice Jabuke Greni Smit

Sadnice jabuke Greni SmitSadnice Jabuke Greni Smit daju plod jabuke koja je jedna on najprepoznatljivijih i najpopularnijih sorti jabuke.
Voćne sadnice jabuke Greni Smit su poreklom iz Australije. Otkrivena je u Australiji 1868. godine, slučajno. Greni Smit jabuka je jedan od najvećih izvoznih proizvoda Australije.

Originalan naziv joj je Granny Smith.

Granni Smith je jedna sorta, od nekoliko sorti jabuke, koja ima veliko antioksidativno dejstvo. Ona ima veću koncentraciju fenola u odnosu na druge sorte jabuke. Neki izvori preporučuju Greni Smit (u odnosu na ostale sorte jabuke) kao posebno efikasan izvor antioksidanata, posebno flavonoida cijanidina i epikatehina, posebno ako se jede sa kožom. Greni Smit ima malo kalorija i bogata je dijetetskim vlaknima i kalijuma, što je obično čini sastavnim delom zdrave i dijetetske ishrane.

Ukus: Ima naglašeno kiselkast ukus, slabe arome, ali vrlo osvežavajući. Hrskava je i tvrda jabuka. Odlična je za potrošnju u svežem stanju, u pitama, a isto tako vrlo dobra za voćne salate (i narezana zadržava svoju boju).

Plod: Plod je krupan do vrlo krupan (200 – 250 g), okruglasto – konusnog oblika

Boja: Izrazito zelena, boja trave.

Oprašivači: Dobri oprašivači su sorte Floster, Jonatan, Ajdared, Florina, Crveni i Zlatni delišes i Ričared.

Vreme čuvanja: Granni Smith je mnogo lakše čuvati u skladištu u odnosu na druge sorte jabuke, što je velika prednost ove jabuke. Može se čuvati cele godine u ULO atmosferi.

Vreme zrenja: Druga polovina septembra

Više možete pročitati na Wikipediji

 

Evo i jednog zdravog recepta od ove veličanstvene jabuke!

Prolecna sadnja sadnica vocaGranny Smith Smoothie:

1 Greni Smit jabuka, oljuštena i izrezana na četvrtina
4-5 kockica leda
2 suve urme
1/2 oljuštene pomorandže
1 oljuštena, zrela banana
1/4 konzerve ananasa
1/2 šoljice svjetlog kokosovog mleka
2 kašičice mlevenog lana
1/2 šoljice grčkog jogurta

Počnite blendanje od jabuke i leda, dodajte dalje sastojke redom, jedan po jedan. Blendajte najvećom brzinom od pola minuta do 1 minuta. Odmah služite i naravno, uživajte!