Lešnik Rimski

Sadnice lešnika Rimski

Sadnice Lešnika RimskiSadnice lešnika Rimski - Lešnik je listopadno drvo i potiče iz umerenih područja Severne Amerike, Evrope i Azije. Divlji lešnik raste na dobro ispuštenim zemljištima, u područjima koja pružaju dovoljno vlage. Uzgoj lešnika započeo je prije više od 5.000 godina, kada su ljudi otkrili nutritivne i zdravstvene prednosti ove biljke. Lešnici su i dalje veoma popularni i jedan od najčešće kultivisanih i konzumiranih vrsta oraha na svetu.

Lešnik Rimski sadrži dosta veliki procenat praznih plodova, a oko 5% plodova sadrži dvostruke jezgre. Stvara mnogo izdanaka sto smatraju manom ove sorte.

Spada u prateće sorte. Preporučuje se za gajenje kao oprašivač za Istarski dugi i Enis.

 

Sadnice lešnika Rimski - karakteristike

Opis: Sadnice Lešnika Rimski su stara Italijanska sorta. Cveta i počinje vegetaciju srednje kasno, srednje bujnog je rasta. Plod je srednje krupan, okrugao, dobre je rodnosti. Plod je težine oko 3-3,5g, okruglasto-pljosnatog oblika. Oblik i veličina ploda su dosta neujednačeni, a oblik je često nepravilan ,uglast, sa izraženim šavom. U račvici se obično nalaze po 3-4 ploda. Zreli plodovi lako ispadaju. Randman je srednje visok (40-45%). Jezgro je krupno, slatkog ukusa, slabije izražene arome.

Vreme zrenja: Polovina VIII

Podloga: Mečja leska

SADNICE LEŠNIKA UOPŠTENO - PROČITAJTE!