sadnice oraha sejnovo

Sadnice oraha Šejnovo

Sadnice oraha Šejnovo Sadnice oraha Šejnovo – Šejnovo je najstarija bugarska sorta oraha. Odabrana je kao spontani sejanac iz prirodne populacije oraha u selu Šejnovo, najužnim padinama planine Balkan 1938. go¬dine, gde ga je pronasao Zaxov.

Od 1964. godine ta sorta se gaji i u našoj zemlji zato što je dala dobre rezultate.

Sazreva u prvoj polovini oktobra.

Stablo je bujno i vitalno. Formira veliku srednje gustu krošnju sa savijenim granama. Odlikuje se visokim koeficijentom grananja, od1ične je rodnosti. Radja grozdasto i najrodnija je sorta. Vegetaciju počinje u prvoj polovini aprila a završava sredinom novembra. Muški cvetovi (rese) otvaraju se u drugoj polovini aprila, a ženski (tučkovi) krajem aprila i početkom maja. Znači da je izražen o protandrično cvetanje. Za naše uslove za dobar rod te sorte potreban je jedan oprašivač još kasnijeg resenja – na primer sorta Rasna. Iako relativno kasno počinje sa vegetacijom, ipak sporadično strada od poznih prolećnih mrazeva.

Preporučuje se zagajenje u vinogradarskoj zoni. Relativno je otporna prema bolestima.

Plodje srednje krupan (oko 12 g),jajastog oblika, glatke, tanke, lako lomljive ljuske.

Jezgra je nešto tamnije žute boje, što mu se smatra glavnom manom. Odličnog je kvaliteta i visokog randmana (oko 54%). Sadrži veliki procenat ulja – preko 70% i malu količinu proteina.

Sadnice oraha Šejnovo su kod nas izuzetno tražene zato što su se pokazale kao dobra sorta oraha i ova se sorta preporučuje za gajenje u našoj zemlji.

SADNICE ORAHA UOPŠTENO – PROČITAJTE!