gajenje aronije

GAJENJE ARONIJE

Gajenje Aronije, kao i gajenje bilo kog drugog voća zahteva, pre svega, podizanje kvalitetnih zasada. Izbor sadnog materijala je najvažniji prilikom podizanja svakog voćnjaka.Najbolje sadnice za podizanje zasada aronije su dvogodišnje sa 3-5 izbojaka i dobro razvijenim korenovim sistemom.

Proizvode se različitim načinima vegetativnog razmnožavanja: zelenim i zrelim reznicama , nagrtanjem, položenicama i kalemljenjem.

Tehnologija proizvodnje sadnica vegetativnim putem je ista kao kod vegetativnih voćnih podloga i drugih žbunastih biljaka ( ribizla , ogrozd ...). Ukoliko se sadnice proizvode kalemljenjem , kao podloga se koristi sejanac oskoruše (Sorbus aucuparia). Kalemljenje se obavlja u periodu mirovanja sve do marta meseca , na različite načine ( englesko i prosto spajanje ). Treba istaći da je proizvodnja sadnica ove voćne vrste u Srbiji minimalna.

Sistemi gajenja Aronija se može gajiti kao stablašica i po sistemu žbunova . Aronija gajena kao stablašica kalemljena na oskorušu , sa deblom visine oko 40 cm , ima manju sklonost ka stvaranju izbojaka. Daje visok prinos i plodove dobrog kvaliteta, a ručna berba se lakše izvodinego kod žbunova. Preporučeni razmak sadnje iznosi 3 h 1,5-2 m. Međutim ukoliko se aronija gaji po sistemu žbunova , razmak sadnje zavisi od : plodnosti zemljišta , raspoložive mehanizacije , načina berbe i dr . U zasadima gde se izvodi mehanizovana berba preporučuje se razmak 4-4,5 m između redova i 0,5-1,5 m u redu . Najčešće se primenjuje razmak 3 h 1,5-2 m .

Pre zasnivanja zasada treba obaviti agrohemijsku analizu zemljišta kao i pri zasnivanju zasada kod ostalihvoćnih vrsta . Preporučuje se pravac redova sever - jug . Kalemljene sadnice ne treba saditi dublje nego što su bile u rastilu da bi se izbegla mogućnost stvaranje izdanaka iz nakalemljenog dela sadnice .

PSSS Kruševac, Živomir Nikolić , dipl . inž .

Sadnice Aronije u našem Rasadniku!
Naručite ih još danas!


Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustručavajte se, kontaktirajte nas, uvek smo tu za Vas i rado ćemo Vam odgovoriti!

RASADNIK VOĆE KALEM GAJIĆ
Adresa: Ljubava, 37254 Konjuh, Srbija
Mobilni: (+381) 063 81 27 963
Mobilni: (+381) 065 87 55 866
Fiksni: (+381) 037 38 75 586
Email: vocnesadnicegajic(at)gmail.com