berba grožđa

BERBA GROŽĐA U POMORAVSKOM OKRUGU

Berba Grožđa - Kraj leta i početak jeseni je vreme kada se vinogradari i vinari spremaju da uberu plodove svoga dosta zahtevnog i teškog rada.
Sa berbom vinogradari maltene završavaju svoj posao, dok vinarima preostaje da obave preradu grožđa, što je veoma zahtevan posao.
Ovogodišnji rod grožđa možemo reći da je bio zadovoljavajući s obzirom na vremenske prilike tokom celog kako vegetacionog period, a tako i perioda zimskog mirovanja.
Period zimskog mirovanja nije naneo štete u većini zasada pod vinovom lozom, sem u onim zasadima gde nisu adekvatno primenjivane agro i pomo tehničke mere, gde loza nije spremna ušla u zimski period, pa je došlo do izmrzavanja.

U većem delu vinograda u Pomoravlju nije bilo pojave ekstremih niskih temperatura tako da su svi lastari lepo prezimeli. Problemi koji su se javljali su česte padavine koje su izazvale nešto lošiju oplodnju i povećanu zaštitu od bolesti i štetočina. Proizvođači koji nisu adekvatno odradili žaštitu od bolesti i štetočina su u velikoj meri umanjili prinose što i jeste velika šteta ali veća šteta će nastati ako naredna zima bude sa niskim tempetarurama. To bi moglo usloviti izmrzavanje čokota i nemanje roda u 2020-oj godini.

Sa berbom grožđa se otpočelo pre nedelju dana. Karakteristika za berbu je da je dosta ranija, jer usled visokih temperatura i jakog osunčavanja, procenat šećera u širi je veoma visok. Trenutno se beru sorte ranijeg zrenja kao što su Šardone, Sovinjon beli, Burdundac, Game bojadiser. Kod ovih sorti procenat šećera iznosi od 22-23%.
Po završetku berbe ranijih sorti nastaviće se berba i sa sortama kasnijeg zrenja. Takođe, očekuje se visok procenat šećera u širi i kod ovih sorti.

Prilikom berbe i prerade grožđa treba obratiti pažnju na higijenu kako ambalaže, tako i opreme za muljanje i fermentaciju. Jako je bitan blagovremeni transport grožđa sa parcele do mesta za preradu. Taj period treba biti što kraći i potrebno je da se ubrano grožđe ne izlaže direktnom osunčavanju i zagrevanju.

Uz ovakodobar kvalitet grožđa i uz dobro poznavanje prerade grožđa i nege vina, koje poseduju naši vinari, možemo da konstantujemo da će se iz našeg kraja, ove godine, piti dosta kvalitetno vino.

Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo
Dipl.inž. Dejan Jocić

Lozni Kalemovi u našem Rasadniku!
Naručite ih još danas!


Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustručavajte se, kontaktirajte nas, uvek smo tu za Vas i rado ćemo Vam odgovoriti!

RASADNIK VOĆE KALEM GAJIĆ
Adresa: Ljubava, 37254 Konjuh, Srbija
Mobilni: (+381) 063 81 27 963
Mobilni: (+381) 065 87 55 866
Fiksni: (+381) 037 38 75 586
Email: vocnesadnicegajic(at)gmail.com