sorte voća

Sorte voća i važnost njihovog rasporeda za bolje oplođavanje

SORTE VOĆA I VAŽNOST NJIHOVOG RASPOREDA U VOĆNJAJU ZA BOLJE OPLOĐAVANJE

sorte voćaSorte voća - Prilikom podizanja voćnjaka sa izabranim samooplodnim sortama, može se, kada su u pitanju sorte voća, u jednom zasadu posaditi samo jedna sorta.
Međutim, u voćnjacima u kojima će se gajiti samobesplodne sorte voće trebalo bi izabrati sorte voća prema odnosima oplođenja. To je jedan od uslova, neophodnih za dobru rodnost voćaka.

S tim u vezi nastaju dve protivrečne pojave: prva je težnja da se, radi standardizacije ovakve proizvodnje, broj sorte voća svede na minimum, a druga je neohodnost da se u pojedinim zasadima, čak i veoma malih razmera, gaji najmanje dve, pa i više sorte voća. Rešenje ovih protivrečnih pojava nalazi se u pravilnom izboru sorte voća i njihovom najboljem rasporedu, prema međusobnim uslovima oplođenja, tako da se može uspešno gajiti najmanji broj sorti koji omogućuje obilne prinose. Pri tome će se jedna, dve, pa i više sorti gajiti radi proizvodnje plodova, a druge će biti tako podešene da kao oprašivači obezbeđuju najveće prinose.

Sorte voća oprašivači trebalo bi da se odlikuju sledećim osobinama:
- da su dobro prilagođene uslovima sredine, da ispoljavaju što bolju polnu podudarnost sa glavnim sortama voća i time obezbeđuju što obilnije prinose,
- da imaju dobru klijavost polena, da im se vreme cvetanja što potpunije podudara,
- da im plodovi imaju što bolji kvalitet, i
- da im se dugovečnosti približno podudaraju s glavnim sortama.

U pojedinim voćnim zasadima mogu se gajiti najmanje dve sorte voća koje se odlikuju većinom napred pomenutih osobina, i što je posebno važno, sorte voća koje mogu dobro međusobno da se oplođuju. Sigurnije da se gaje po tri sorte voća, i to sve tri s uspešnom međusobnom oplodnjom.
Ukoliko se sorte koje se žele gajiti odlikuju velikom vrednošću po kvalitetu plodova i mogu se smatrati glavnim, a dobro se međusobno oplođuju, tada se one smenjuju sa po četiri ili najviše šest redova, i to uvek sa parnim brojem redova.

Pri normalnom razvitku za jabuku i krušku to je udaljenost koja obezbeđuje uspešno međusobno oprašivanje.
U slučaju da se pojedine sorte voća žele gajiti u malim razmerama, pretežno kao oprašivači, tada se može izvršiti različit raspored ovih oprašivača u voćnjacima. Međutim, ako je jedna od ovih sorti loš oprašivač, onda nije preporučljivo da se gaji u više od dva reda zajedno. To praktično znači da c´e se takva sorta smenjivati sa po dva reda. Tako će se obezbediti dobra rodnost zahvaljujući oprašivanju i oplodnji susednih stabala, dobrih oprašivača.

Neparan broj redova od jedne sorte može zbog eventualne, određene agrotehnike da poveća troškove proizvodnje, a ima i uticaj i na produktivnost rada.

Trebalo bi izbegavati raspored po kojem bi u istom redu bile po dve sorte, jer bi to kvarilo izgled i imalo niz drugih nepovoljnih posledica na organizaciju rada i ujednačenje agrotehničkih mera, koje se u voćnjacima moraju primenjivati. Zbog toga se takav raspored izbegava, naročito u
velikim voćnim zasadima.

Mr Branko Tanasković
Preuzeto sa: psss.rs, PSSS Čačak

Naručite još danas Vaše Sadnice Voća u našem Rasadniku!


Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustručavajte se, kontaktirajte nas, uvek smo tu za Vas i rado ćemo Vam odgovoriti!

RASADNIK VOĆE KALEM GAJIĆ
Adresa: Ljubava, 37254 Konjuh, Srbija
Mobilni: (+381) 063 81 27 963
Mobilni: (+381) 065 87 55 866
Fiksni: (+381) 037 38 75 586
Email: vocnesadnicegajic(at)gmail.com