vocna stabla i sneg

VOĆNA STABLA I OŠTEĆENJA USLED SNEGA

vocna stabla i snegVoćna stabla - U toku zimskog perioda dešava se gotovo svake godine da pada vlažan i „težak“ sneg koji se „lepi“ na voćnim stablima. U zavisnosti od intenziteta snežnih padavina može se desiti da voćna stabla zadrže veliku količinu snega. Po pravilu ovo ne bi trebalo da predstavlja opasnost po voćna stabla, ali postoje situacije kada može doći do oštećenja biljaka. Ako do snežnih padavina dođe u periodu kada voće nije u potpunosti odbacilo lisnu masu onda se značajno povećava površina na ko joj se sneg za država. U ovakvim situacijama može doći do lomljenja manjih grana pa čak i do očenjavanja čitavih ramenih grana.

Nisu sva voćna stabla i sve voćne vrste podjednako osetljive na opterećenje snegom, a i sam uzgojni oblik bitno utiče na moguća oštećenja.

Uzgojni oblici sa centralnom vođicom su po pravilu sposobniji da podnesu veći teret snežnog pokrivača, dok su uzgojni oblici bez centralne vođice osetljiviji na opterećenje snegom.

Starost voćnih stabala bitno utiče na sposobnost većeg opterećenja snežnim pokrivačem. Mlađa stabla mogu da izdrže veći snežni pokrivač na sebi. Starija voćna stabla pogotovo nekih voćnih vrsta (kruška, šljiva) koja je formirana bez centralne vođice (kotlasta kruna) često bivaju oštećena pod teretom snežnog pokrivača.

Najveća oštećenja od snega se dešavaju tokom jeseni kada padne težak i vlažan sneg na voćna stabla sa kojih nije u potpunosti opala lisna masa. Dešavase da dođe do cepanja stabala po vertikali (oblačinska višnja) i do trajnih oštećenja čitavih zasada.

Preporuka je proizvođačima da obiđu svoje zasade kada padne vlažan sneg, pogotovo one sa ko jih nije u potpunosti opao list, i eventualno otresu sneg sa voćnih stabala.

Dipl inž Danko Petrović,  psss Kragujevac

Sadnice voća u našem Rasadniku!
Naručite ih još danas!


Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustručavajte se, kontaktirajte nas, uvek smo tu za Vas i rado ćemo Vam odgovoriti!

RASADNIK VOĆE KALEM GAJIĆ
Adresa: Ljubava, 37254 Konjuh, Srbija
Mobilni: (+381) 063 81 27 963
Mobilni: (+381) 065 87 55 866
Fiksni: (+381) 037 38 75 586
Email: vocnesadnicegajic(at)gmail.com